Et eksempel på video i HTML5 om geoblocking


Nettet er jo en verden uden grænser, eller - det burde det være, for med geoblocking (geografisk blokering på dansk), er det muligt at forhindre trafikkens frie bevægelse på nettet.

Et eksempel kunne være, at man ikke kan se en bit-strøm (læs tv) fra England, hvis man befinder sig i Danmark. Dette kan naturligvis omgås, men da en kendt tv-vært omtalte dette i et program på en endnu mere kendt dansk tv station, blev det censureret af ledelsen.

Vent nu lige lidt - hvad har alt dette med HTML5 at gøre? Det korte svar er absolut intet.

Ikke andet end jeg bruger det bortcensurerede klip til en demonstration af, hvor stærk HTML5 er til video.
Prøv at klikke på filmen, og se den eksplodere, for så at samles igen i et stykke efter få sekunder - Imponerende...
Grundkoden til dette er skrevet af Sean Christmann. Jeg har selv blot modificeret koden en smule; det er en god måde at lære på.

Video i HTML5 vs. Video i Flash (flv)

De spæde erfaringer jeg har gjort med video i HTML5 viser, at der er et stykke vej op til konkurrenten flash. Ganske vist er det nemmere at sætte op, men der er store udfordringer, hvis videoen bliver for stor i HTML5.

Samtidig er der endnu ikke enighed om hvilket codecs den enkelte browser benytter. Det betyder flere varianter i HTML5, men kun en variant i flash.

Derudover har jeg læst mig til, at video i HTML5 kræver mere processerkraft end video i flash. Video i flash har stadig den gule førertrøje, men jeg er ikke i tvivl - HTML5 er ikke fremtiden men nutiden.

Hvis du har fået lyst til at lære mere om HTML5, kan jeg anbefale dig, at du stater her:

Dive into HTML5”, er en meget online bog, som er skrevet i bedste pædagogiske stil og lige til at gå til. Derudover kan du finde en lang række ”Demos and examples” her. Se også her, hvor nemt det er at skifte baggrundsfarve i browseren.

Spørgsmål eller kommentarer
» Kontakt mig via Twitter

» Læs her hvad jeg skriver på Twitter
Online tools:
» Postnumre i Danmark
» Konverter tekst til HTML
» Lixberegner
» Generering af Metatags
Se også:
» Kalender for 2023
» Usability vs. Persuasive design
» Eksempler på HTML5
» San Francisco 2009